Belgisch hardsteen

Belgisch hardsteen, hardsteen, arduin, kolenkalksteen of petit granit is een kalksteen met een meer of minder uitgesproken blauwgrijze kleur. Het Belgisch hardsteen wordt gekenmerkt door de aanwezigheid van zeer veel resten van crinoïden, diertjes met een kalkskelet, die veelal op de zeebodem leefden. Bij het afsterven bleef hun kalkskelet op de bodem achter en samen met de calcietafzetting die het geheel aan elkaar smeedde, vormde zich in de loop van miljoenen jaren de blauwe hardsteenlaag. De steen is dus een aaneenkitting van crinoïden in een cement van microkristallijn calciet. De kleur wordt bepaald door de hoeveelheid zeer fijn verspreide plantaardige resten (koolstof).

Belgisch Hardsteen groeve

Het Belgische hardsteen word in blokken uit de hardsteengroeve gehaald. Het Belgische hardsteen word bij Troupin Natuursteen aangeleverd in platen van verschillende diktes. Wij bewerken het dan verder naar uw wens. Door de verschillende bewerkingen en afwerkingen kan het  Belgische hardsteen veel verschillende uitstralingen hebben. Wij produceren en verwerken Belgisch hardsteen in onze eigen werkplaats tot het gewenste eindproduct.

Voorbeeld Belgisch hardsteen voorbeeld  Grafsteen Belgisch hardsteen  Belgisch hardsteen voorbeeld

Zie hier een aantal voorbeelden van grafmonumenten gemaakt van Belgisch hardsteen.

Wij plaatsen grafmonumenten in de regio's Alkmaar, Beverwijk, Heemskerk, Purmerend, IJmuiden, Zaanstreek, Haarlem, Amsterdam, Lisse, Aalsmeer, Uithoorn, Alphen a/d Rijn, Leiden, Zoetemeer, Den Haag, Weesp, Delft, Gouda en Rotterdam.