Haarlem, Begraafplaats Akendam

De Noorderbegraafplaats Akendam is in de jaren dertig van de vorige eeuw aangelegd. Indertijd was deze begraafplaats nodig om de Kleverlaan te ontlasten. Later veranderde de naam in Begraafplaats Akendam. Zowel Akendam als St. Jozef zijn landelijk gelegen: die ruimtelijkheid geeft beide begraafplaatsen hun eigen sfeer.

De de begraafplaats is ontworpen door architect G. Friedhoff. Zijn stijl is beeldbepalend voor Akendam. Friedhoff had zich laten inspireren door Bornholmse rondkerken, een Scandinavisch bouwtype uit de twaalfde eeuw. De aula (sinds 1999 Rijksmonument) ligt op de kop van een strak aangelegde, statige oprijlaan met middengazon en een vijver. Een ander kenmerk van de begraafplaats is de harmonieuze inrichting met veel groen. Daartussen liggen de graven in een overzichtelijk patroon. Er is ruimte voor alle type graven en asbestemmingen.
Begraafplaats Akendam heeft behalve een aula ook een familieruimte. Ook in de koffiekamer van het naastgelegen crematorium is ruimte voor een ontvangst.

Gedenkstenen begraafplaats Akendam Haarlem

Op Akendam is een algemeen deel en een islamitisch deel. Het islamitische deel is tot stand gekomen in overleg met de islamitische raad. Hier wordt volgens de regels van de islam begraven. Er is een gebedstafel, gelegenheid voor voetenwassing en de overledenen worden met het gezicht naar de Ka'aba in Mekka begraven. Zowel het algemene deel als het islamitische deel heeft een eigen veld voor kinderen. Ook is er op de begraafplaats een strooiveld en een urnentuin.


Adres:              Vergierdeweg 271
                       2026 Haarlem

Beheerder:       Dhr. Klaas de Vries

Grafafmeting:   Eigen graf  ( 200x100 cm ) 
                       Algemeen graf  ( 55x50 cm, min. 6 cm dik ) 
                       Algemeen graf nieuw gedeelte ( 50x40x6 cm )

Leges:             Eigen graf € 87,- 
                       Algemeen graf € 87,-

Vind hier meer informatie over de gemeentelijke begraafplaatsen in Haarlem op de gemeentelijke website.